Seznam těch věcí, bez kterých to asi těžko vyrobíme:
- 1x větší hrnec
- 1x lžíce oliváče
- 1x červená cibule
- 1x stroužek česneku
- půlka dýně ( Hakaido nebo máslové) ~ já měla BIO zahrádkovou máslovou ~ dáreček od tchýně, takže jasná volba ~
- koření - sůl, pepř, chilly, co kdo má rád ~ já musela až do talíře, bříšku mého malého miláčka by se to asi moc nelíbilo ~
- rýže Arborio, můžete i dlouhozrnnou ~ Arborio udělá více kašovitou konzistenci, no vypadá to pak jak pravé italské ~
- kuřecí, či slepičí vývar ~ 1,5 dílu na 1 díl rýže
- půlka cukety
- půlka lilku
- sójová omáčka
- sezamové semínko
- pro masové milovníky - Chorizo ~ zrovna jsem neměla, takže jsme měli veg verzi, to samozřejmě nejvíce ocenil můj masožravý muž ~
- rukola či bazalka na ozdobu
Hrnec rozpálíme na středním ohni, přidáme oliváč, cibuli, chorizo, dýni na kostičky ~ bacha na ruce, já si vzala malé prkýnko,byla jsem tak líná si vzít větší, co vzít, ale špinit další, že jsem málem přišla o prsty ~ , chilly, sůl pepř a opékáme, po chvíli hodíme i česnek ~ kdyby tam byl od začátku, mohl by zhořknout ~ až změkne cibule přisypeme rýži a společně vše chvíli orestujeme. Vlijte vývar a přiveďte k varu. ~ já teď přidala ještě kurkumu, je zdravá, to všichni víme a navíc mi udělala tu krásnou žlutou neodolatelnou barvičku ~ Když se to vaří, snižte plamen a přiklopené vařte 15 min, nebo dokud rýže nevypije všechnu tekutinu.
Tohle už je navíc, to jsem si k tomu přidala jen tak na chuť.
V druhém hrnci jsem orestovala nakrájenou cuketu a lilek, sezamové semínko a trošku sójovky nebo co vám fantazie napoví.
Na rizoto jsem hodila směs z cukety a lilku, nakrájela kousek chilly a bazalku.
Tak zkuste a pak napište, jak chutnalo. :)
TIP: Jo a kdybyste toho udělali celý velký hrnec jako já a nechtěli to samé jíst 3 dny, stačí do rizota přilít trochu mléka/smetany z čehož se stane kaše a k tomu udělat kuřecí kousky s Teriyaki omáčkou. Jak z jednoho jídla udělat úplně jiné aneb je třeba všechny zbytky zpracovat. ~ dobře, řeknu to, toto už vymyslel a připravil můj muž a musim říct, že teda dost dobrý ~
Tak dobrou!!!
P.S.: Příště se těšte na spešl dýňovou polévku.
Vaše BYLYLU
Žádné komentáře
Okomentovat